Diplomáciai felülhitelesítés

Változás a diplomáciai felülhitelesítés rendjében

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2019. május 14-től a Fülöp-szigetek és hazánk között hatályba lépett a külföldön felhasználásra kerülő közokiratok diplomáciai vagy konzuli (felül)hitelesítésének mellőzéséről Hágában 1961. október 5-én aláírt egyezmény (Apostille egyezmény), amely felváltja az eddigi „red ribbon” hitelesítést. Az Apostille-t ugyanaz a hatóság állítja ki, mint eddig a red ribbon-t: Authentication Division, Office of Consular Affairs, Department of Foreign Affairs (DFA). A külügyminisztérium egységes, az Apostille egyezménynek megfelelő hitelesítést állít ki, amelyet az egyezmény részes államaiban és a nem tagállamokban is fel lehet használni. A különbség csak annyi, hogy ez utóbbiakra továbbra is be kell szerezni az adott nagykövetség pecsétjét is az Apostille-ra.

https://www.dfa.gov.ph/dfa-news/statements-and-advisoriesupdate/22114-public-advisory-apostille-convention-on-authentication-of-documents-takes-effect-in-ph-on-14-may-2019

A Fülöp-szigeteki külügyminisztérium által Apostille-al ellátott dokumentumokat Konzulátusunk hitelesítése nélkül is fel lehet használni Magyarországon. Fontos, hogy a Magyarországon kiállított dokumentumoknak a Fülöp-szigetek budapesti nagykövetsége általi diplomáciai hitelesítésre sem lesz majd szükség, amennyiben azokat a Fülöp-szigeteken kívánják felhasználni. Ehhez a magyar külügyminisztériumban Apostille-t kell igényelni.

A magyarországi hivatalok visszajelzése alapján a főbb tapasztalatok az alábbiak:

·    Az ország távoli területeiről származó anyakönyvi események néhány esetben kései regisztrálásúak (delayed registration), akár több évvel, amely az adatok megváltoztatására esélyt ad, így ilyenkor külön ellenőrzést hajtunk végre.

·    A sok évtizeddel ezelőtti kivonatok egyes esetekben kézírásosak, nehezen olvashatóak, ilyenkor eleve hiteles gépi leirattal együtt kérjenek Apostille-t.

·    A korábbi írógéppel készül kivonatok esetében is előfordul tintafolyás, elgépelés, ilyenkor is a hiteles pontosítással együtt kérjék az Apostille-t.

Kérdések és válaszok az Apostille-nak a Fülöp-szigeteken történő bevezetése kapcsán: https://www.dfa.gov.ph/dfa-news/dfa-releasesupdate/22280-question-and-answer-and-infographics-on-authentication-through-apostille