A magyar Országgyűlés alelnökének látogatása a Fülöp-szigeteken

 

Jakab István úr, a magyar Országgyűlés alelnöke, 2021. november 10-19. között látogatást tett a Fülöp-szigeteken. Az Országgyűlés delegációja az első külföldi látogató a Fülöp-szigetek törvényhozásában a COVID-19 járvány kezdete óta. A látogatás alkalmából a Fülöp-szigetek Szenátusa egyhangú határozatott hozott a magyar Országgyűlés és Kövér László házelnök érdemeinek elismerésére.

A látogatás során Jakab István alelnök találkozott Vicente C. Sotto III úrral, a Fülöp-szigeteki Szenátus elnökével, megbeszélést folytatott  Juan Miguel Zubiri szenátorral, többségi vezetővel és a Szenátus tagjaival, valamint Fortunato de la Peña tudományos és technológiai miniszterrel és William D. Dar agrárminiszterrel. Alelnök úr felkereste a Fülöp-szigeteki Rizskutató Intézetet, a Fülöp-szigeteki Carabao Központot, a Mechanizációs Központot, felkereste a Lagúna-tó Fejlesztési Hatóságot, Növénytermesztési Hatóságot. Az Országgyűlés alelnöke megbeszélést folytatott José F. Advíncula manilai érsekkel is, ahol a Hungary Helps Programot, Magyarország humanitárius törekvéseit és az üldözött keresztények védelmében tett intézkedéseit ismertette.

 

A látogatás során a Szenátus könyvtárának átadásra került a Magyarországot bemutató angol nyelvű könyvcsomag. William D. Dar agrárminiszternek bejelentésre és jelképesen átadásra kerültek a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatási partnerei által adományként felajánlott magyar mezőgazdasági eszközök. A különböző megbeszélések margóján három megállapodás aláírására került sor Jakab István alelnök jelenlétében a MATE és helyi partnerei, a Fülöp-szigeteki Rizskutató Intézet (PhilRice), a Fülöp-szigeteki Egyetem Los Baños és a Fülöp-szigeteki Egyetem Visayas között.