Új tudományos és technológiai együttműködésről szóló megállapodást írtak alá Magyarárország és a Fülöp-szigetek között 2022. április 8-án

A mérföldkőnek számító dokumentum az 1982-ben létrehozott tudományos és technológiai együttműködésről szóló megállapodás modernizálását és új tartalommal való megtöltését szolgálja. Az új megállapodást dr. Tóth Titanilla nagykövet és Fortunato de la Peña tudományos és technológiai miniszter írták alá Magyarország Nagykövetségén, Manilában. Az együttműködésben részt vevő felek az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó NKFIH - Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal  (NKFIH) és a Fülöp-szigeteki Tudományos és Technológiai Minisztérium.

A dokumentumban kihangsúlyozott együttműködési területek közé tartozik a fenntartható mezőgazdaság (beleértve az akvakultúrát is), az infokommunikációs technológiák (beleélrve a spektrum monitoring és Föld-megfigyelési technológiákat) és a Kvantum technológia.

Fortunato de la Peña miniszter kiemelte, hogy ez a leggyorsabb ütemben létrehozott ilyen jellegű megállapodás, amelynek előkészítése 2021 márciusában kezdődött meg. A miniszter hozzátette, hogy a Tudományos és Technológiai Minisztérium részéről most először foglalták együttműködési megállapodásba a kvantum számítástechnika területét.

Magyarország Nagykövetsége és a Tudományos és Technológiai Minisztérium 2021. április 28-án tartottak egy párbeszéd fórumot a magyar-filippin tudományos és technológiai együttműködés új kiemelt területeinek azonosítására.

Bővebb tájékoztatás a következő linken érhető el.