• Üdvözöljük!

  Szeretettel köszöntjük a Magyarország manilai nagykövetségének honlapján. Örömmel tájékoztatjuk, hogy nagykövetségünk – több mint huszonegy éves szünet után – 2016. Június 2-án újra megkezdte működését a Fülöp-szigetek fővárosában. Új nagykövetségi hivatalunkban teljes körű szolgáltatással állunk a hozzánk forduló magyar honfitársaink és a hazánk iránt érdeklődők rendelkezésére.

 • Study

  Tovább
 • Alumni

  Tovább
 • BWS2019

  Tovább

Tisztelt Olvasó!

Tisztelettel és örömmel köszöntöm Önt, mint a Magyarország Manilai Nagykövetsége honlapjának olvasóját. Köszönjük érdeklődését, amely arra biztat minket, hogy naprakész és  hasznos információkkal lássuk el valamennyi, a nagykövetség munkája iránt érdeklődő kedves olvasót.

A Fülöp-szigetek keresztény kultúrája, a több évtizedre visszatekintő demokratikus értékrendje miatt is közel áll hazánkhoz. A két ország között 1973 óta van diplomáciai kapcsolat. A szigetország növekvő gazdasági teljesítménye, –a több mint 100 milliós lélekszámú –jelentős piaca miatt is tevékenységünk egyik kiemelt külgazdasági célpontja az ázsiai térségben.

A gazdasági együttműködési megállapodás aláírásával 2017 márciusában, majd az alapján életre hívott Gazdasági Vegyesbizottság alakuló ülésével 2019. áprilisában a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlesztése kiszámítható, dinamikus környezetben zajlik.

A három lábon álló magyar külpolitikának, így nagykövetségünknek is a tradicionális diplomáciai kapcsolatok mellett a gazdasági diplomácia, a kulturális, oktatási, és intézményi kapcsolatok fejlesztése a legfontosabb küldetése. A Stipendium Hungaricum ösztöndíj programunk 35 filippin diák számára biztosít magyarországi felsőfokú tanulmányi lehetőséget évente és magyar diákok is pályázhatnak a szigetország felsőfokú oktatási intézményeibe ösztöndíjas tanulmányokra. Hiszünk abban, hogy az oktatási együttműködésbe – azaz a személyek és kultúrák közötti kapcsolatokba – fektetett munka és figyelem hosszú távú beruházás, mely bőségesen megtérül majd. Az egyetemek, kamarák, önkormányzatok, NGO-k és országos intézmények közötti kapcsolatok kiépítésével a tudomány, a turisztika, a művészet területén is számos eddig kihasználatlan lehetőség mutatkozik.

Állampolgáraink érdekvédelmét három tiszteletbeli konzul segíti a Fülöp-szigeteken. A Luzon-szigetcsoport térségében, Angeles City székhellyel Alfonso Yuchengco III. tiszteletbeli főkonzul, a Visayas régióban (Cebu székhellyel) Enrilen Joy Benedicto tiszteletbeli konzul és végül, de nem utolsó sorban Mindanao térségében, Davao székhellyel Mary Ann Montemayor tiszteletbeli konzul.

A 2017. március 28-án újranyílt nagykövetség és konzuli hivatala örömmel áll magyar honfitársaink és a hazánk iránt érdeklődők rendelkezésére. Diplomatáink, Ambrus Dávid elsőbeosztott, Dr. Rátkai Balázs konzul, Lehőcz Gábor külgazdasági attasé, Bobák Gergely gazdasági felelős és Dr. Rátkainé Fenyvesi Edit titkárságvezető,  valamint jómagam azon munkálkodunk, hogy sikeres, eredményes, hatékony és látható nagykövetségként elsődleges célunk legyen Magyarország pozitív, és hiteles bemutatása, a magyar érdekek szolgálata és a kölcsönös előnyökkel járó kétoldalú kapcsolatok szélesítése egyaránt.

Tisztelt Látogató!

Köszönöm  megtisztelő figyelmét, egyben kérem, hogy javaslataival, véleményével  járuljon hozzá ahhoz, hogy olvasóinkat még teljesebb, és a valós érdeklődésüket szolgáló módon tájékoztathassuk.

                                                                                            Dr. Bencze József

                                                                                                 nagykövet