• Üdvözöljük!

  Szeretettel köszöntjük a Magyarország manilai nagykövetségének honlapján. Örömmel tájékoztatjuk, hogy nagykövetségünk – több mint huszonegy éves szünet után – 2016. Június 2-án újra megkezdte működését a Fülöp-szigetek fővárosában. Új nagykövetségi hivatalunkban teljes körű szolgáltatással állunk a hozzánk forduló magyar honfitársaink és a hazánk iránt érdeklődők rendelkezésére.

 • BWS2019

  Tovább
 • Study

  Tovább
 • Alumni

  Tovább

Tisztelt Olvasó!

Tisztelettel és örömmel köszöntöm Önt, mint a Magyarország Manilai Nagykövetsége honlapjának olvasóját. Köszönjük érdeklődését, amely arra biztat minket, hogy naprakész és  hasznos információkkal lássuk el valamennyi, a nagykövetség munkája iránt érdeklődő kedves olvasót.

A magyar kormány Déli Nyitás politikájának részeként született döntés Magyarország Manilai Nagykövetségének újra nyitásáról. A két ország között 1973 óta van diplomáciai kapcsolat. Az elmúlt időszakban több kétoldalú megállapodás megkötésére került sor, az oktatás, turisztika, a kettős adózás elkerülése témákban. A Fülöp-szigetek 1989-ben nyitott nagykövetséget Budapesten, Magyarország a rendszerváltást követően megnyitott nagykövetségét 1995-ben bezárta, azóta az indonéz fővárosból Jakartából láttuk el a relációval kapcsolatos feladatokat.

A Fülöp-szigetek keresztény kultúrája, a több évtizedre visszatekintő demokratikus értékrendje miatt is közel áll hazánkhoz. A szigetország növekvő gazdasági teljesítménye, –a több mint 100 milliós lélekszámú –jelentős piaca miatt is tevékenységünk egyik kiemelt külgazdasági célpontja az ázsiai térségben.

A három lábon álló magyar külpolitikának, így nagykövetségünknek is a tradicionális diplomáciai kapcsolatok mellett a gazdasági diplomácia, a kulturális, oktatási, és intézményi kapcsolatok fejlesztése a legfontosabb küldetése. A Stipendium Hungaricum ösztöndíj programunk 35 filippin diák számára biztosít magyarországi felsőfokú tanulmányi lehetőséget és magyar diákok is pályázhatnak a szigetország felsőfokú oktatási intézményeibe ösztöndíjas tanulmányokra. Hiszünk abban, hogy az oktatási együttműködésbe – azaz a személyek és kultúrák közötti kapcsolatokba – fektetett munka és figyelem hosszú távú beruházás, mely bőségesen megtérül majd.

A gazdasági együttműködési megállapodás aláírásával 2017 márciusában lehetővé vált egy kétoldalú gazdasági vegyesbizottság felállítása és több szakmai együttműködés intézményes keretbe foglalása. Az egyetemek, kamarák, önkormányzatok, NGO-k és országos intézmények közötti kapcsolatok kiépítésével a tudomány, a turisztika, a művészet területén is számos eddig kihasználatlan lehetőség mutatkozik.

Hazánkat Alfonso Yuchengco III. Fülöp-szigeteki üzletember 1999 óta tiszteletbeli konzulként, majd főkonzulként segíti a magyar érdekek védelmét Manilában.

A nagykövetség 2017. március 28-án történt ünnepélyes megnyitásával, majd a konzuli hivatal 2017. június 15-i beindításával külképviseletünk örömmel áll magyar honfitársaink és a hazánk iránt érdeklődők rendelkezésére. Diplomatáink, Ambrus Dávid elsőbeosztott, Dr. Rátkai Balázs konzul, Szigeti István gazdasági felelős és Dr. Rátkainé Fenyvesi Edit titkárságvezető,  valamint jómagam azon munkálkodunk, hogy sikeres, eredményes, hatékony és látható nagykövetségként elsődleges célunk legyen Magyarország pozitív, és hiteles bemutatása, a magyar érdekek szolgálata és a kölcsönös előnyökkel járó kétoldalú kapcsolatok szélesítése egyaránt.

Tisztelt Látogató!

Köszönöm  megtisztelő figyelmét, egyben kérem, hogy javaslataival, véleményével  járuljon hozzá ahhoz, hogy olvasóinkat még teljesebb, és a valós érdeklődésüket szolgáló módon tájékoztathassuk.

                                                                                          Dr. Bencze József

                                                                                                 nagykövet